Inkomstenbelasting in Spanje

Iedere buitenlander die resident is in Spanje moet belastingaangifte doen met betrekking tot zijn persoonlijke verplichtingen en over het wereldwijde inkomen. De inkomstenbelasting, of Renta, IRPF, moet u betalen als u langer dan 6 maanden in Spanje verblijft. Op dit moment zijn er bepaalde soorten inkomsten (zoals overheidspensioenen, arbeidsongeschiktheidsuitkeringen betaald door het sociale verzekerheidsstelsel, etc) die vrijgesteld zijn van inkomstenbelasting.

Tip

Uw pensioen of WAO uitkering wordt veelal aan Spanje toegewezen. Deze kunt u – mits goed geregeld en waarbij om een vrijstelling in Nederland is verzocht – belastingvrij genieten.

De tarieven in Spanje lijken op de tarieven in Nederland (tussen 24% – 43%). Als u minder verdient dan € 8.000 hoeft u in Spanje geen belasting te betalen, soms is dit zelfs € 21.000. De tarieven zullen, evenzo als in vele landen, in de toekomst dalen. De aangifte doet u in mei/juni van enig jaar.

Niet inwoner

Een niet inwoner van Spanje moet inkomstenbelasting betalen op de verhuurwaarde van zijn eigendom, ook als de woning leegstaat. De huurwaarde wordt berekend als 2% van de fiscale waarde (valor catastral). Een niet-inwoner betaalt daar ieder jaar 25% belasting op. Meestal wordt dit niet betaald omdat de Spaanse belastingdienst geen biljetten zal versturen, u moet hierom vragen. De aangifte mag u gedurende het gehele jaar indienen, inwoners moeten dit in mei/juni regelen.

Compare

Vul hier je zoekterm in