Wat verwacht u van uw woning in Spanje?

Door goed na te denken over uw behoeften en wensen van uw woning maakt het zoeken gemakkelijker en vermindert de kans op teleurstellingen. Belangrijke overwegingen zijn ondermeer:

· Wil ik een woning om er mijn vakantie door te brengen, of breng ik er een groot gedeelte van het jaar door? Een vakantiewoning betekend dat u een beperkte periode per jaar van de woning gebruik zult maken. Dan is het raadzaam dat u kiest voor een woning die weinig onderhoud vergt. Appartementen of villa’s op urbanisaties (urbanizaciones in het Spaans) zijn dan de beste optie in dit opzicht omdat veiligheid en onderhoud voor uw verzorgd worden. Misschien zoekt u iets met goede verhuur mogelijkheden om geld te verdienen en te voorkomen dat de woning het grootste deel van het jaar leeg staat.

· Indien u een woning zoekt om een groter deel van het jaar in te verblijven dient u meer overwegingen mee te nemen zoals de beoordeling van de lokale infrastructuur en faciliteiten, de gemeenschap, veiligheid, toegankelijkheid, enzovoort.

Wat zijn de wensen van uw gezin?
Indien u jonge kinderen of tieners in het gezin hebt, is het raadzaam een woning te zoeken in een gebied waar ze in de directe omgeving veel mogelijkheden hebben zich te vermaken zonder dat u ze overal naar toe moet rijden. Residentiële woonwijken met veel jonge gezinnen zijn dan ideaal voor zowel de kinderen als de ouders.

Investering is een primaire of secundaire zorg?
Veel mensen hebben in de afgelopen jaren een woning in Spanje gekocht als een investering. Als u koopt als investering, dan moet u zich richten op het type woning met de grootste potentie om in waarde te stijgen. Een goede makelaar kan u adviseren over de elementen die van invloed zijn op een optimale waardestijging van uw woning. Als u een woning voornamelijk koopt om te wonen te genieten, dan dient u met veel meer factoren rekening te houden, zoals uw persoonlijke smaak en voorkeuren. Let wel, het is altijd verstandig een woning te kopen met in het achterhoofd dat u in de toekomst de woning moet verkopen!

Hoeveel moeite wilt u doen voor het onderhoud van de woning?
Onroerend goed in Spanje, zoals overal, brengt onderhoud met zich mee, en het onderhoud van onroerend goed in een vreemd land kan (met name in het begin) moeilijker zijn dan thuis. Afhankelijk van wat u koopt, krijgt u te maken met de lokale overheid, lokale aannemers, schoonmakers, loodgieters, hoveniers, en alles in het Spaans.

Wat is uw budget voor het onderhoud van uw woning?
U moet vooraf duidelijk in beeld hebben welke kosten het onderhoud van de woning met zich mee brengen. Deze kosten kunnen per type woning enorm verschillen. Een appartement op een urbanisatie vergt doorgaans aanzienlijk minder onderhoud dan een vrijstaande villa van 15 jaar oud. U wilt achteraf niet voor onaangename verassingen komen te staan. Een goede makelaar helpt u om deze kosten inzichtelijk te maken.

Hoeveel ruimte heeft u nodig?
Wees realistisch over de ruimte die u nodig heeft. Koop geen woning in de veronderstelling dat uw complete familie in uw woning zal verblijven, zodat de kans groot is dat u met een veel te grote woning achterblijft. Focus op uw eigen behoeften. Welk type woning heeft u nodig? Verschillende types (bijvoorbeeld nieuwbouw woning/ bestaande woning, villa of appartement, binnen of buiten een resort) sluiten aan op verschillende behoeften, en het is belangrijk dat u de voor – en nadelen van elk type afweegt tegen uw wensen. Dit is een van de belangrijkste vragen die u moet beantwoorden.

Welke regio’s sluiten het beste aan bij uw behoeften?
Waar in Spanje te kopen is een belangrijke vraag. Je hebt misschien persoonlijke redenen voor het kiezen van een regio, zoals familie of vrienden die daar zijn gevestigd. Belangrijk is te weten dat elk kustgebied van Spanje zijn eigen karakteristieken heeft. De overgrote meerderheid van de makelaars zijn lokaal gericht waardoor ze relatief weinig weten over de andere regio’s van Spanje. Als u geen sterke persoonlijke redenen heeft om te kiezen voor een gebied, dan is het in uw belang u goed te informeren over de voor en nadelen van alle gebieden. De enige manier om erachter te komen welke regio het beste aansluit bij uw wensen is om een bezoek te brengen aan de verschillende regio’s.

Hoe belangrijk is de bereikbaarheid?
Een goede bereikbaarheid is met name belangrijk indien u regelmatig reist. Behalve voor uw gemak is het ook prettig als uw woning goed te bereiken is voor familie en vrienden die u wensen te bezoeken. Goede bereikbaarheid betekend in praktijk voldoende vluchten van en naar een luchthaven binnen een uur rijden van uw woning in Spanje.

Overwegingen met betrekking tot de omgeving?
Sommige locaties bieden landelijke charme, anderen stedelijke glamour. Wonen in het centrum van de stad of nabij het strand heeft elk zijn voor-en nadelen, net zoals wonen op het platteland. Uw persoonlijke voorkeuren op dit moment in uw leven zijn in sterke mate bepalend voor de keuze van de woonomgeving. Toch dient u in uw afweging ook na te denken over de infrastructuur die u om u heen wilt hebben, zoals ziekenhuizen, scholen, winkels, recreatie, enzovoort. Een goede agent kan u adviseren over al deze kwesties.

Wat voor soort gemeenschap zou u willen zijn leven in?
Sommige mensen geven de voorkeur aan de rust en schoonheid van een huis in de bossen ver weg van de stad. Anderen verkiezen te wonen in een bruisende, internationale gemeenschap die je vindt in een aantal resorts in de Marbella-regio. Denk na over hoe u uw sociale leven wil vormgeven indien u veel tijd door gaat brengen in Spanje.

Hoe ziet mijn situatie eruit over 5 jaar? En 10 jaar?
Neem in acht dat de jaren snel voorbij gaan. Als u voornemens bent een woning te kopen voor de lange termijn is het verstandig te bedenken hoe uw wensen in de tijd zullen veranderen. Een goede makelaar zal u hierover met u mee willen denken.

Compare

Vul hier je zoekterm in