Over Excellent Housing Marbella

Dat wij als makelaarskantoor twintig jaar geleden hebben gekozen voor de Marbella regio is niet zonder reden. Marbella is ongetwijfeld de meest gesofisticeerde stad van de Middellandse zeekust met de meeste kwaliteit van de overige toeristische bestemmingen. Het residentieel toerisme (gebaseerd op aankoop en gebruik van een tweede residentie) is één van de belangrijkste factoren in de evolutie van de Costa del Sol gedurende de laatste 70 jaar. Vanaf het moment dat de bubbel in de vastgoedmarkt barstte eind 2007 hebben potentiele klanten zich aan de zijlijn opgehouden totdat de markt de bodem bereikte.

De markt vond deze bodem 4 volle jaren daarna in 2011 met name vastgesteld door de hernieuwde activiteit en groei van de markt in de daaropvolgende jaren te weten 2012 en 2013. Een veelheid van koopjesjagers stroomden toe om vastgoed te kopen voordat de prijzen opnieuw begonnen te stijgen, met als gevolg dat de verkopen van vastgoed spectaculair stegen om precies te zijn:

In 2014 28% meer dan in 2013
In 2015 10% meer dan in 2014
In 2016 8.9% minder dan in 2015
In 2017 , alleen al in het eerste half jaar 15% meer dan in 2016.

Het voornaamste negatieve effect van de Brexit is de depreciatie van het britse pond t.o.v. de euro naast de onzekerheid over een akkoord tussen de openbare gezondheidsdiensten en het verlenen van verblijfsvergunningen voor mensen die niet uit de EU-landen komen.

De actuele kopers van nu zijn in het algemeen meer eisend dan voorheen. De hedendaagse markt heeft een waaier van nieuwe projecten te bieden (onder constructie) met een vele malen betere kwaliteit dan voorheen verplicht opgelegd door het nieuwe spaanse Bouwbesluit wat waakt voor specifieke bouwkenmerkenen deze als zodanig verplicht voorschrijft zoals bijv. gedegen thermische en acoustische isolatie, geforceerde ventilatie, zonnepanelen voor warm water, adequate verwarming en koeling op basis van hittepomp technologie (airothermie) m.n. recuperatie van warmte uit buitenlucht. Met name badkamers en keukens hebben een state of the art vernieuwing ondergaan zowel op basis van design als technologie.

Internationale fondsen investeren voor het eerst honderden miljoenen in aankoop van bouwgronden. Met de rente op een historisch dieptepunt anticipeert de investering in grond en inmobilien projecten op aanmerkelijk betere rendementen dan in andere opties. Dit is de reden dat de belangrijkste prima bouwlocaties in de gemeente Marbella zijn verkocht en geleid hebben tot nieuwe projecten in de ontwikkelingsfase.

Varde, Lonestar, Castlelake, Texas Pacific Group, Apolo, Cerberus en Kennedy Wilson zijn slechts enkele namen van de voorlopers van promotoren actief in de nieuwe residentiele vastgoedmarkt.

Het toerisme breekt record na record met bijv. in 2016 10,3% meer toeristen dan in het recordjaar 2015. Luchthaven Malaga telde nagenoeg 17 miljoen binnenkomende reizigers. Sedert 50 jaar weten we dat de investeringen in de vastgoedsector direct profiteren van deze toename van met name het kwaliteitstoerisme. De verwachting is dat de high end vastgoedmarkt in Marbella de prijzen op het niveau van de Cote d’Azur gaan evenaren op basis van het aanbod van luxe bouwprojecten met exceptionele kwaliteit.

Wat heeft de toekomst in petto:

1. De presentie van krachtige internationale investeerders zoals hiervoor genoemd betekent veel. Kapitaal trekt kapitaal aan. Zij staan borg voor het bouwen van onderscheidende kwaliteit met raffinement en trekken overduidelijk ook andere investeerders en private kopers aan.

2. Door de grondige analyse van de markt concluderen we dat de komende jaren gekarakteriseerd zullen worden door de graduele gestage ontwikkeling en groei in tegenstelling tot de oververhitting van weleer.

3. We hebben de laatste 5 jaren kunnen constateren dat het middenseizoen in Marbella zich heeft uitgebreid; de herfst activiteit is verlengd en het seizoen in de lente gaat eerder van start. Met de vaste bevolkingskern van 300.000 bewoners in het laagseizoen blijven de restaurants, meerderheid van de hotels, 40 golfcourses en het nachtleven vlop actief, een 12 maanden seizoen creerend in tegenstelling tot andere bestemmingen in het middellandse zeegebied.

4. De promotoren zin beter gekwalificeerd met meer vakkennis en oog voor detail om een excellente relatie prijs/kwaliteit na te streven en een meer select publiek te bedienen. Een goed voorbeeld hiervan is het recent op de markt verschenen topproject Emare, van een absolute en weergaloze wereldklasse. Zie de virtuele brochure op de site.

5. Restructurering van de stedebouwkundige afdeling in Marbella zal de versnelling van de afgifte van bouwlicenties ten goede komen.

6. Ook de Spaanse koper zal zijn positie op de kopersmarkt hernemen als de Spaans economie zich blijft herstellen.

7. Het op de markt komen van hoogwaardig en subliem gestyleerd en geequipeerd vastgoed zal een koperspubliek aantrekken met meer kapitaalkracht.

Marbella voert een restrictief bouwbeleid met een strikte limiet aan het bouwvolume en handhaving van de groene zones, dit in tegenstelling tot de betonjungle aan de meeste Costa’s.

Deze zogenoemde factoren tesamen met een allesomvattende infrastructuur, het hoge veiligheidsniveau, de perfecte medische voorzieningen, 40 golfbanen in een straal van 20 autominuten, sportfaciliteiten, fabuleuze restaurants en topshops maken dat Marbella gemetamorfoseerd is van resort tot city en de reden dat zoveel kwaliteitstoeristen uit de wereld kiezen om naar Marbella te komen. Velen hebben er voor gekozen om in plaats van enkele weken per jaar hier te zijn, er enkele weken niet te zijn! En er intussen hun permanente residentie te hebben.

Kortom, deze uitzonderlijke zone van de Costa del Sol (Golf) is begonnen aan een nieuw gouden tijdperk.

Drs JAM Kolen

Compare

Vul hier je zoekterm in